Achtergrond 3
home / agenda / Amsterdam symposium Psychische problemen & Ouderschap “samen werken voor in het belang van ouders en kind”

Amsterdam symposium Psychische problemen & Ouderschap “samen werken voor in het belang van ouders en kind”

25 juni 2019

tijd:

12:30 tm 17:00

locatie:

Pakhuis De Zwijger -Amsterdam

Inschrijven:

Inschrijven is niet meer mogelijk

Dit symposium wordt georganiseerd door Arkin, InGeest, Jeugd Bescherming Amsterdam, Veilig Thuis, Samen DOEN, Ouder- en Kindteams en de gemeente Amsterdam. Onder het samenwerkingsverband ‘Aanpak psychische problemen en ouderschap’ zetten deze volwassenen GGZ en jeugdpartijen in Amsterdam zich in ten behoeve van het voorkomen, het signaleren en stoppen van kindermishandeling en huiselijk geweld.

Hoe doorbreken we de intergenerationele GGZ problematiek en hoe zorgen we er samen voor dat kinderen van ouders met psychische problemen niet de cliënten van morgen zijn?

Tijdens de workshops van dit symposium gaan we onder andere aan de slag met hoe je zicht krijgt op de impact van GGZ-problematiek van ouders op de kinderen en met de wijze waarop we intergenerationele problematiek kunnen doorbreken. Je krijgt handvatten om het gesprek aan te gaan over ouderschap.

De plenaire sprekers zijn:

Mirjam Oosterman, Associate Professor, Clinical Child & Family Studies, Vrije Universiteit Amsterdam. Zij laat aan de hand van onderzoek (waaronder de longitudinale Generaties2 studie) zien hoe de impact van psychische problematiek bij ouders verband houdt met problemen met ouderschap en opvoeding. Risicotaxatie op het ouderschap is dan ook noodzakelijk. Daarom worden diverse instrumenten ontwikkeld om de risico’s in kaart te brengen en handvatten te bieden voor stressvermindering en verbetering van opvoedcompetenties.

Sander van Arum, drs. orthopedagogie/psychotherapeut. Voorheen hoofd Behandelzaken bij het Centrum voor ambulante forensische psychiatrie de Waag, gespecialiseerd in de integrale aanpak bij huiselijk geweld en kindermishandeling binnen het gezin en bij jeugddelinquentie. Supervisor van de NVRG, de VKJP en de NVP.

Sander van Arum geeft zijn visie op veiligheid in gezinnen en op ketenzorg bij kindermishandeling en licht de ketenaanpak toe. Deze aanpak volgt de richtlijnen van de What Works-principes en maakt duidelijk hoe betrokken professionals samen kunnen werken om veiligheid te realiseren in gezinnen.

Dit symposium wordt georganiseerd door de ‘Aanpak Psychische problemen en ouderschap’. Meer lezen over de aanpak?


zet in iCal | zet in Google agenda

Agenda

 • Landelijke studiedag Dubbele Diagnose

  29 januari 2020, Utrecht
  Geaccrediteerd

  In Nederland heeft een groot deel van de mensen met een psychische stoornis ook last van een verslaving. Veel mensen met een dubbele diagnose krijgen niet de juiste behandeling omdat de problematiek heftig is en deze doelgroep een typisch voorbeeld is wat tussen wal en schip valt.

  Tijdens deze studiedag praten topsprekers u bij over de belangrijkste dilemma’s waar u als professional mee te maken heeft. Zo hoort u het verband tussen tabak, cannabis en psychose, bespreken we behandelmogelijkheden en in de middag kunt u kiezen uit verdiepende workshops én kunt u eigen casuïstiek bespreken.

  lees meer
 • ADHD in relatie tot slaap, neurologische en metabole aandoeningen

  16 januari 2020 t/m 30 januari 2020, Breda (16-1) Nootdorp (30-1)
  Geaccrediteerd
 • Praktijk Workshop Verslaving

  30 januari 2020, Pakhuis de Zwijger Amsterdam
  In behandeling
 • Shared Care 2020 – 12 maanden psychiatrie in vogelvlucht –

  13 februari 2020, Planetarium Amsterdam
  In behandeling
 • Overprikkeling

  13 februari 2020, Reehorst, Ede
  Geaccrediteerd

  Overprikkeling…een veel voorkomend probleem binnen onze maatschappij. Het begrip wordt vandaag de dag veel gebruikt door artsen, therapeuten en patiënten zelf en lijkt ziekte overstijgend te zijn, aangezien veel patiëntgroepen er last van hebben. Denk hierbij aan autismespectrumstoornis, niet aangeboren hersenletsel, verstandelijke beperking, posttraumatische-stressstoornis, migraine / clusterhoofdpijn en chronische aspecifieke lichamelijke klachten bij hoogsensitiviteit. Door de overprikkeling kunnen zij niet meer of minder goed naar behoren functioneren en vallen zij geheel of gedeeltelijk uit in onze maatschappij. Tijdens dit congres worden wetenschappelijke inzichten gepresenteerd en wordt er vooral ingegaan op de praktische implicaties voor de diagnostiek en behandeling/begeleiding.

  lees meer
 • Palliatieve zorg voor mensen met een verslaving en multiproblematiek

  13 februari 2020, Hogedwarsstraat 3 in Vught , Ruimte Meierij 4.3
  In behandeling
 • Referaat ‘Trauma hier, trauma daar, trauma overal?’

  03 maart 2020, landgoed Vrederust in Halsteren
  In behandeling
 • Congres 55+ verslaafd aan alcohol en nu?

  13 maart 2020, ReeHorst, Ede
  In behandeling
 • 5e Landelijke studiedag Drugs

  17 maart 2020, Aristo Utrecht
  Geaccrediteerd

  Het gebruik van partydrugs en andere stimulerende middelen neemt nog steeds toe. Afgelopen jaren zijn in Europees verband maar liefst 241 nieuwe middelen geregistreerd. Terwijl organisaties onder invloed zijn van bezuinigingen, wordt de middelenmarkt alleen maar complexer. We gaan in op algemene trends en ontwikkelingen en meer specifiek op crystal-meth en GHB-verslaving.

  lees meer
 • Congres PA!N

  20 maart 2020, UMCG ‐ Groningen
  Overige nascholing
 • RACT-congres

  26 maart 2020, LocHal, Tilburg
  In behandeling
 • ADHD en Autisme een spectrum van aandoeningen met verschillende consequenties voor diagnostiek en behandeling

  08 april 2020 t/m 16 april 2020, Leusden (8-4) of Breukelen (16-4)
  In behandeling
 • Nascholingsavond Psychiatrie – Verslavingsproblematiek bij kinderen en jongeren

  19 februari 2020 t/m 20 mei 2020, Radboudumc, Hippocrateszaal (route 77)
  In behandeling
 • Masterclass Verslaving

  28 mei 2020 t/m 29 mei 2020, Bilderberg Hotel 't Speulderbos in Garderen
  Geaccrediteerd
 • Basisopleiding Cognitieve Gedragstherapie (100 uur) – met aandacht voor EPA doelgroep

  14 januari 2020 t/m 02 juni 2020,
  In behandeling
 • “Doe eens normaal?!”

  28 mei 2020 t/m 11 juni 2020, Leusden (28-5) of Amsterdam (11-6)
  In behandeling
 • Vooraankondiging AFINet Conference 2020

  09 september 2020 t/m 11 september 2020, Hogeschool Rotterdam, locatie Museumpark
  Overige nascholing
 • VVGN Lustrumcongres

  01 oktober 2020 t/m 02 oktober 2020, Holiday Inn Leiden
  In behandeling
 • Licht verstandelijke beperking (LVB) en verslaving

  06 oktober 2020 t/m 10 november 2020, CCD Arnhem
  Overige nascholing

  In deze driedaagse cursus wordt aandacht besteed aan het vormgeven van diagnostiek en behandelingstrajecten voor mensen met problematisch middelengebruik én een verstandelijke beperking. In de training is aandacht voor kennis over beide afzonderlijke sectoren, de combinatieproblematiek, specifieke behandellijnen en het aanpassen van bestaande behandelingen. Ook is er aandacht voor het coachen van begeleiders in het omgaan van deze vorm van dubbeldiagnose problematiek.

  lees meer
 • ISAM 2020

  13 november 2020 t/m 16 november 2020, Victoria, BC, Canada
  Buitenland