Hoe motiveert u (aanstaande) ouders om te stoppen met roken? Hoe reageert u op veelvoorkomende misvattingen? Wanneer en naar wie verwijst u door? In de nieuwe e-learning Rookvrije Start staan deze vragen centraal.
Deze multidisciplinaire e-learning is een initiatief van de Taskforce en is bedoeld voor alle zorgverleners die gesprekken voeren met (aanstaande) ouders. In de e-learning bespreken we de belangrijkste risico’s van roken voor, tijdens en na de zwangerschap. In korte filmpjes vertellen uw collega’s -van verloskundige tot kinderarts- over het belang van het onderwerp en hoe dit binnen de eigen beroepsgroep opgepakt kan worden. Verfilmde casussen laten zien hoe een gesprek over stoppen met roken vorm kan krijgen en welke gesprekstechnieken daarbij belangrijk zijn. Ook leren deelnemers hoe en naar wie ze (aanstaande) ouders kunnen doorverwijzen.
De inhoud van deze e-learning sluit aan op het addendum Behandeling van tabaksverslaving en stoppen-met-roken ondersteuning bij zwangere vrouwen (2017).
De e-learning bestaat uit 9 hoofdstukken. De duur van het doorlopen van een hoofdstuk varieert van 10 tot 40 minuten. Na afloop van de e-learning ontvangt u een certificaat (pdf).
Accreditatie
Accreditatie is toegekend door: ABAN met 3 accreditatie-uren
E-learning bestellen?
Klik hier om de e-learning te bestellen in de webwinkel van het Trimbos-instituut. De e-learning kost 25 euro. De elearning is gratis voor ambassadeurs en 10 collega’s. Ook opleidingen kunnen gratis deelnemen. Mail voor meer info naar rookvrijestart@trimbos.nl.
zet in iCal | zet in Google agenda
Agenda
-
Congres: Gehecht aan God en de ander, verbonden met jezelf
Geen accreditatie -
Webinar Wetenschappelijk Middagprogramma Rijnmond
In behandeling -
Webinar 3-MMC
Geaccrediteerd -
Verbreed de horizon, versterk het potentieel: Nieuwe behandelopties voor patiënten met een opioïdverslaving
GeaccrediteerdEr zijn onderdelen van de verslavingszorg waar alles geregeld is en er nauwelijks nog iets nieuws onder de zon lijkt te zijn.
lees meer
De behandeling van opioïdeverslaafden is zo’n onderdeel. Niets is echter minder waar. Er zijn nieuwe behandelingen en er zijn nieuwe, andere patiënten! Naast orale methadon en sublinguale buprenorfine/naloxon zijn er sinds kort namelijk ook enkele langwerkende buprenorfine-depots beschikbaar met een werkingsduur van 1 week tot maar liefst 6 maanden. De vraag is echter of en hoe deze nieuwe preparaten passen in de Nederlandse setting en hoe ze ingepast kunnen worden bij de behandeling van patiënten die methadon of buprenorfine/naloxon gebruiken. Er komen ook steeds meer patiënten bij de verslavingszorg met een verslaving aan opioïde pijnstillers en er zijn belangrijke vragen over wat bij deze nieuwe groep de beste diagnostische en behandelstrategie is. Eén van de langwerkende buprenorfine-depots wordt binnenkort in Nederland geïntroduceerd en dit leek ons een goede aanleiding om opnieuw aandacht te besteden aan de behandeling van mensen met een stoornis in het gebruik van opioïden.
Het programma wordt geopend door Peter Vossenberg, verslavingsarts KNMG en voorzitter van de VVGN. Hij zal een overzicht geven van de beschikbare farmacologische behandelingen en daarbij met name ook aandacht besteden aan de overgang van het ene naar het andere middel (methadon naar buprenorfine of andersom) en van de ene naar de andere formulering (oraal naar subcutaan of andersom). Daarna bespreekt Loes Hanck, verslavingsarts KNMG, de relatie tussen pijn en verslaving. Zij gaat in op vragen als: wat gebeurt er in de hersenen en de rest van het lichaam bij pijn, hoe werken opioïden hierop in en hoe kunnen opioïde pijnstillers leiden tot verslaving. Natuurlijk gaat ze ook in de op diagnostiek en de behandeling van mensen met een verslaving aan opioïde pijnstillers.
In de derde (Engelstalige) presentatie geeft Peter Hjelström, ‘chief medical officer’ bij het Zweedse Camurus, een overzicht van de
beschikbare buprenorfine-depots met speciale aandacht voor het middel van zijn bedrijf (Buvidal®) dat binnenkort in Nederland op de markt komt. De virtuele bijeenkomst wordt afgesloten met een presentatie door Bas van den Berg, onder andere verslavingsarts in de gevangenis van Hasselt (België) waar hij al enige tijd patiënten behandelt met Buvidal®. Hij gaat dieper in op de praktische aspecten van de behandeling met een buprenorfine depot en op de eerste ervaringen van patiënten met Buvidal®.
Het belooft een interessante virtuele bijeenkomst te worden met veel nieuws. U mag het eigenlijk niet missen.
Wim van den Brink
Em. Hoogleraar Verslavingszorg Amsterdam UMC, locatie AMC -
LVB en verslaving, niet onderkend dus niet behandeld?
In behandeling -
Online congres Netwerkpsychiatrie 2021
Geaccrediteerd -
Congres 55+ verslaafd aan alcohol en nu?
Geaccrediteerd -
Webinar Lachgas – neurologische complicaties en behandeling
Geaccrediteerd -
‘Wie gelooft er nog in de ggz? Van onmacht naar hoop.’
In behandeling -
“Doe eens normaal?!”
Geaccrediteerd -
Behandeling van angst: meer dan protocollen en richtlijnen
Geaccrediteerd -
Psyfar masterclass verslaving
Geaccrediteerd -
Cursus Triple problematiek: LVB, verslaving en een psychische stoornis
Geaccrediteerd -
VVGN Lustrumcongres – 2021
In behandeling -
Licht verstandelijke beperking (LVB) en verslaving
Geaccrediteerd -
E-learning Cultuur en Gezondheidszorg
In behandeling -
E-Learning Motiverende gespreksvoering 1
E−learnings -
E-learning Motiverende gespreksvoering 2
E−learnings -
E-Learning Motiverende gespreksvoering 3
E−learnings -
E-Learning Suïcidepreventie
E−learnings -
E-learning: Motiverende gespreksvoering 4
-
E-learning: Klinische farmacologie van ADHD-medicatie
E−learningsGeaccrediteerd bij VVGN: 3 accreditatie-uren
lees meer -
E-learning: eetstoornissen
Overige nascholing -
E-learning De rookvrije ggz
E−learnings