In deze driedaagse cursus wordt aandacht besteed aan het vormgeven van diagnostiek en behandelingstrajecten voor mensen met problematisch middelengebruik én een verstandelijke beperking. In de training is aandacht voor kennis over beide afzonderlijke sectoren, de combinatieproblematiek, specifieke behandellijnen en het aanpassen van bestaande behandelingen. Ook is er aandacht voor het coachen van begeleiders in het omgaan van deze vorm van dubbeldiagnose problematiek.
Alcohol en drugs zijn niet meer weg te denken uit het leven in een moderne en open maatschappij als de onze. Bij een aantal groepen mensen heeft het gebruik ervan problematische vormen aangenomen. Jeugdigen en volwassenen met een Lichte Verstandelijke Beperking (LVB) behoren tot deze groepen. Zij maken in toenemende mate deel uit van de maatschappij en komen al vroeg in aanraking met alcohol en drugs. Bij een niet gering aantal van hen is er sprake van misbruik en afhankelijkheid of verslaving. Niet zelden gaat dit gepaard met psychische en sociale problemen.
De hulpverlening aan jeugdigen en volwassenen met een lichte verstandelijke beperking is nog niet voldoende toegesneden op deze doelgroep. In de verschillende sectoren van de hulpverlening (GGz, verslavingszorg, verstandelijk gehandicaptenzorg, justitie) weet men zich onvoldoende raad met deze problematiek. Bestaande methoden van diagnostiek en behandeling schieten vaak tekort omdat ze onvoldoende rekening houden met hun specifieke behoeften en kenmerken. Ook het wetenschappelijk onderzoek op dit gebied staat nog in haar kinderschoenen. De laatste jaren zijn in ons land in verschillende sectoren initiatieven gestart met als doel de hulpverlening aan deze doelgroep te verbeteren.
Helaas lijkt het er op dat cliënten met LVB ook op jonge leeftijd beginnen met (problematisch) gebruik. In oriënterend onderzoek in het praktijkonderwijs komt men al veel rokende en drinkende LVB’ers tegen. Wat dat betreft zijn K&J behandelaren, voor zover het over behandelaren van cliënten met LVB gaat, ook zeker een doelgroep voor deze workshop. In de theorie en in het boek wordt er niet veel aparte aandacht aanbesteed, maar de principes blijven vergelijkbaar met die voor de benadering van volwassenen met LVB en verslaving. Binnen de casuïstiekbesprekingen tijdens deze cursus is er ook voldoende ruimte om casuïstiek van jongeren in te brengen.
Omvang cursus: De cursus omvat 3 bijeenkomsten van 6 uur exclusief pauze
Data: 14 februari, 1 en 8 maart 2022
18 oktober, 7 en 14 november 2022
Tijden: 10:00 uur tot 17:30 uur
Locatie: Cure & Care Development, Oude Oeverstraat 120, etage 3 te Arnhem.
Docenten:
Mw. drs. Marion Kiewik is werkzaam als onderzoeker bij Aveleijn, zorg voor mensen met een verstandelijke beperking en als gedragswetenschapper bij Ambiq, orthopedagogisch behandelcentrum. Aveleijn en Tactus werken nauw samen op het gebied van onderzoek en zorg voor mensen met een lichte verstandelijke beperking met middelenproblematiek. Vanaf januari 2008 is de onderzoekslijn LVB en middelenproblemen ondergebracht bij het NISPA. Marion promoveert op het thema “preventie en behandeling bij mensen met een lichte verstandelijke beperking met middelenproblematiek”.
Mw. Francisca Koerhuis (co-docent) is werkzaam als trajectbegeleider en trainer bij Tactus Verslavingszorg. Ze heeft veel ervaring met het proces van de psychosociale hulpverlening en behandeling / begeleiding. Haar expertise is verslaving bij jongeren, ADHD / ADD problematiek en opvoedondersteuning bij pubers.
Werkvormen: Casuïstiek, praktische oefeningen, literatuurbespreking, uitwisseling ervaringen.
zet in iCal | zet in Google agenda
Agenda
-
Symposium Innovatie van Zorg
Geaccrediteerd -
Wetenschappelijk Middagprogramma – Innovatie van zorg
Geaccrediteerd -
23rd International Council on Alcohol, Drugs and Traffic Safety (ICADTS) Conference
-
Festival van de Leefstijl
In behandeling -
Chronisch Abnormaal?! (een levensloop met ADHD)
Geaccrediteerd -
ISAM 2022
Buitenland -
Slaapproblemen bij ADHD
Geaccrediteerd -
Lachgas – Neurologische complicaties en behandeling| Webinar
Geaccrediteerd -
Congres AATOD
Buitenland -
Cursus Triple problematiek: LVB, verslaving en een psychische stoornis
Geaccrediteerd -
Netwerkzorg & Mentale Gezondheid
In behandeling -
Verstandig gamen – hoe doe je dat? Gameproblemen behandelen bij jongeren
Geaccrediteerd -
Masterclass Verslaving – najaar 2022
Geaccrediteerd -
E-learning: eetstoornissen
Overige nascholing -
E-learning: Nieuwe inzichten in de behandelingsopties voor ADHD
E−learnings -
E-learning De rookvrije ggz
E−learnings -
E-learning: Optimizing ADHD treatment
E−learnings -
E-learning: Moti-55
E−learnings -
E-Learning: Ouderen en problematisch middelengebruik en verslaving
E−learningsVVGN geaccrediteerd
lees meer -
The REAL impact ADHD en Vrouwen
E−learnings -
E-learning Craft
E−learnings -
E-learning Zorgprestatiemodel
E−learnings