Achtergrond 1
home / agenda / Manhattan Masterclass

Manhattan Masterclass

24 maart 2019 t/m 28 maart 2019

tijd:

08:30 tm 13:15

locatie:

New York , USA

Inschrijven:

Inschrijven is niet meer mogelijk

Psychiatrie en het immuunsysteem – Ass. professor en onderzoeker Lot de Witte

Vanuit genetisch onderzoek zijn er recent sterke aanwijzingen gevonden voor een rol voor het immuunsysteem bij psychiatrische ziekten. Het onderliggende mechanisme hiervan is nog grotendeels onduidelijk. Onderzoekers willen dit mechanisme graag ontrafelen omdat ze denken dat dit een goed aanknopingspunt kan zijn voor nieuwe therapieën.

Lot de Witte zal eerst uw kennis van het immuunsysteem opfrissen en vervolgens bespreken hoe ze denkt dat het immuunsysteem betrokken is bij psychiatrische ziekten. Ze zal bespreken hoe dit wordt onderzocht en wat de laatste onderzoeken ons vertellen. Ze zal afsluiten met wat we op dit moment wel en niet kunnen doen met deze kennis in de klinische praktijk.

Trauma behandelen tijdens slaap – Dr. Hein van Marle

Hein van Marle behandelt eerst de basisprincipes van geheugenconsolidatie en –reconsolidatie. Vanuit deze theorie begrijpt u meer over de symptomen van PTSS en vooral over het werkingsmechanisme (en de beperkingen) van huidige behandelvormen.

Vervolgens neemt Van Marle recent, spannend onderzoek met u door wat laat zien dat je geheugen kan manipuleren tijdens de slaap. Deze nieuwe studies gebruikt hij vervolgens om samen met u te brainstormen over nieuwe, theorie-gedreven behandelingen, waarbij slaap als nieuw therapeutisch venster wordt geïntroduceerd voor traumagerelateerde klachten. Deze brainstorm is ook interessant voor andere stoornissen waarbij de behandeling bestaat uit het aanpassen en heropslaan van maladaptieve herinneringen, zoals verschillende angststoornissen en verslaving.

Intergenerationale psychiatrie – Dr. Veerle Bergink

Voor vrouwen met een psychiatrische voorgeschiedenis is de zwangerschap en postpartum periode extra ingrijpend. Veerle Bergink gaat met u in op de risico’s van ouders met een psychiatrische ziekte. Ze bespreekt de genetica en de invloed van de psychiatrische ziekte van de ouder tijdens de opvoeding.

Ongeveer de helft van de vrouwen die zwanger raakt stopt met psychofarmaca of overweegt te stoppen. Stoppen met medicatie brengt echter ook risico’s met zich mee, voor de moeder en soms ook voor het kind. U krijgt eerst een update van de meest recente onderzoeken, waarna u met praktijkvoorbeelden aan de slag gaat. Soms is er duidelijk één behandeloptie de beste, maar veel vaker zal het gaan om het wegen van de belangen van moeder en kind. De periode na de bevalling komt ook aan bod.

Neuromodulatie – Dr. Martijn Figee

Neuromodulatie wordt steeds belangrijker als behandeloptie, door toenemende kennis over ontregelde hersenfuncties bij psychiatrische symptomen. Neuromodulatie kan ons misschien ook leren hoe we psychiatrische diagnoses kunnen baseren op ontregelde hersenfuncties als alternatief voor DSM-classificaties. Het arsenaal aan nieuwe neuromodulatie-technieken groeit snel, wat de psychiatrische praktijk van de toekomst waarschijnlijk drastisch zal gaan veranderen.

Martijn Figee bespreekt met u het effect van verschillende neuromodulatie-technieken, en hoe u ze nu of in de toekomst kunt gebruiken. In de interactieve workshop kunt u met Figee in gesprek. U kunt bijvoorbeeld van hem leren welke hersennetwerken een rol zouden kunnen spelen bij de symptomen van uw patiënt en of neuromodulatie in dat geval een optie kan zijn.

 


zet in iCal | zet in Google agenda

Agenda

 • Landelijke studiedag Dubbele Diagnose

  29 januari 2020, Utrecht
  Geaccrediteerd

  In Nederland heeft een groot deel van de mensen met een psychische stoornis ook last van een verslaving. Veel mensen met een dubbele diagnose krijgen niet de juiste behandeling omdat de problematiek heftig is en deze doelgroep een typisch voorbeeld is wat tussen wal en schip valt.

  Tijdens deze studiedag praten topsprekers u bij over de belangrijkste dilemma’s waar u als professional mee te maken heeft. Zo hoort u het verband tussen tabak, cannabis en psychose, bespreken we behandelmogelijkheden en in de middag kunt u kiezen uit verdiepende workshops én kunt u eigen casuïstiek bespreken.

  lees meer
 • ADHD in relatie tot slaap, neurologische en metabole aandoeningen

  16 januari 2020 t/m 30 januari 2020, Breda (16-1) Nootdorp (30-1)
  Geaccrediteerd
 • Praktijk Workshop Verslaving

  30 januari 2020, Pakhuis de Zwijger Amsterdam
  In behandeling
 • Shared Care 2020 – 12 maanden psychiatrie in vogelvlucht –

  13 februari 2020, Planetarium Amsterdam
  In behandeling
 • Overprikkeling

  13 februari 2020, Reehorst, Ede
  Geaccrediteerd

  Overprikkeling…een veel voorkomend probleem binnen onze maatschappij. Het begrip wordt vandaag de dag veel gebruikt door artsen, therapeuten en patiënten zelf en lijkt ziekte overstijgend te zijn, aangezien veel patiëntgroepen er last van hebben. Denk hierbij aan autismespectrumstoornis, niet aangeboren hersenletsel, verstandelijke beperking, posttraumatische-stressstoornis, migraine / clusterhoofdpijn en chronische aspecifieke lichamelijke klachten bij hoogsensitiviteit. Door de overprikkeling kunnen zij niet meer of minder goed naar behoren functioneren en vallen zij geheel of gedeeltelijk uit in onze maatschappij. Tijdens dit congres worden wetenschappelijke inzichten gepresenteerd en wordt er vooral ingegaan op de praktische implicaties voor de diagnostiek en behandeling/begeleiding.

  lees meer
 • Palliatieve zorg voor mensen met een verslaving en multiproblematiek

  13 februari 2020, Hogedwarsstraat 3 in Vught , Ruimte Meierij 4.3
  In behandeling
 • Referaat ‘Trauma hier, trauma daar, trauma overal?’

  03 maart 2020, landgoed Vrederust in Halsteren
  In behandeling
 • Congres 55+ verslaafd aan alcohol en nu?

  13 maart 2020, ReeHorst, Ede
  In behandeling
 • 5e Landelijke studiedag Drugs

  17 maart 2020, Aristo Utrecht
  Geaccrediteerd

  Het gebruik van partydrugs en andere stimulerende middelen neemt nog steeds toe. Afgelopen jaren zijn in Europees verband maar liefst 241 nieuwe middelen geregistreerd. Terwijl organisaties onder invloed zijn van bezuinigingen, wordt de middelenmarkt alleen maar complexer. We gaan in op algemene trends en ontwikkelingen en meer specifiek op crystal-meth en GHB-verslaving.

  lees meer
 • Congres PA!N

  20 maart 2020, UMCG ‐ Groningen
  Overige nascholing
 • RACT-congres

  26 maart 2020, LocHal, Tilburg
  In behandeling
 • ADHD en Autisme een spectrum van aandoeningen met verschillende consequenties voor diagnostiek en behandeling

  08 april 2020 t/m 16 april 2020, Leusden (8-4) of Breukelen (16-4)
  In behandeling
 • Nascholingsavond Psychiatrie – Verslavingsproblematiek bij kinderen en jongeren

  19 februari 2020 t/m 20 mei 2020, Radboudumc, Hippocrateszaal (route 77)
  In behandeling
 • Masterclass Verslaving

  28 mei 2020 t/m 29 mei 2020, Bilderberg Hotel 't Speulderbos in Garderen
  Geaccrediteerd
 • Basisopleiding Cognitieve Gedragstherapie (100 uur) – met aandacht voor EPA doelgroep

  14 januari 2020 t/m 02 juni 2020,
  In behandeling
 • “Doe eens normaal?!”

  28 mei 2020 t/m 11 juni 2020, Leusden (28-5) of Amsterdam (11-6)
  In behandeling
 • Vooraankondiging AFINet Conference 2020

  09 september 2020 t/m 11 september 2020, Hogeschool Rotterdam, locatie Museumpark
  Overige nascholing
 • VVGN Lustrumcongres

  01 oktober 2020 t/m 02 oktober 2020, Holiday Inn Leiden
  In behandeling
 • Licht verstandelijke beperking (LVB) en verslaving

  06 oktober 2020 t/m 10 november 2020, CCD Arnhem
  Overige nascholing

  In deze driedaagse cursus wordt aandacht besteed aan het vormgeven van diagnostiek en behandelingstrajecten voor mensen met problematisch middelengebruik én een verstandelijke beperking. In de training is aandacht voor kennis over beide afzonderlijke sectoren, de combinatieproblematiek, specifieke behandellijnen en het aanpassen van bestaande behandelingen. Ook is er aandacht voor het coachen van begeleiders in het omgaan van deze vorm van dubbeldiagnose problematiek.

  lees meer
 • ISAM 2020

  13 november 2020 t/m 16 november 2020, Victoria, BC, Canada
  Buitenland