Achtergrond 4
home / agenda / Refereerochtend 14 juni 2018

Refereerochtend 14 juni 2018

14 juni 2018

tijd:

09:00 tm 12:00

locatie:

Gehoorzaal van de Sprenge, aan de Hoofdlaan op het terrein van landgoed Vrederust in Halsteren

Inschrijven:

Inschrijven is niet meer mogelijk

 1. In dit referaat wordt stilgestaan bij autisme spectrumstoornis (ASS) bij ouderen met een leeftijd vanaf 65 jaar. In de huidige maatschappij worden andere verwachtingen gesteld aan het functioneren van onze medemens dan zestig jaar geleden. Bij kinderen die niet kunnen voldoen aan deze verwachtingen wordt gedacht aan mogelijk ASS. Sinds een aantal jaar is er ook steeds meer aandacht voor kenmerken van ASS bij volwassenen, echter bij de populatie ouderen was dit tot voor kort zeer weinig.
  Gemiddeld heeft één procent van de Nederlandse bevolking ASS. Landelijk gezien ligt dit percentage binnen de GGZ hoger. Binnen de RVE ouderenpsychiatrie was de prevalentie 0,04% in januari 2016.  Om deze reden ben ik gestart met onderzoek naar de oorzaak van deze onder diagnostiek binnen de populatie ouderen. Tijdens dit referaat staan we samen stil bij de uiteenlopende oorzaken van het ontbreken van een vroege ontwikkelingsanamnese bij intake, veranderde kenmerken van ASS met het ouder worden, psychische maar ook somatische comorbide klachten en het ontbreken van voldoende wetenschappelijk onderzoek. Wanneer kenmerken van ASS werden herkend, bleek het lastig te zijn om een passend diagnostisch traject te starten. Het laatste jaar hebben we binnen de RVE ouderenpsychiatrie veel ontwikkelingen door kunnen voeren waardoor een diagnostisch traject is uitgestippeld. Na een diagnostisch traject wordt cliënten een psychotherapie aangeboden om inzicht te krijgen in het eigen functioneren en krijgen zij ondersteuning daar dit gewenst is om eventueel aanpassingen in het dagelijks functioneren te integreren.
 2. Michael P. verkrachtte en vermoorde Anne Faber op 29 september 2017. Het land zocht mee, was bezorgd en daarna geschokt toen bleek dat de verdachte  in een forensisch psychiatrische setting in Den Dolder behandeld werd voor eerdere delicten.
  Volgens media als PowNed, Geen Stijl en de Telegraaf was de verdachte een gestoorde kinderverkrachter die in een libertijns sexfeestparadijs, met drank, drugs en alle vrijheid een straf uitzit. Volgens hen is het systeem verrot, zijn de behandelaren geitenwollen sokken types en is er alle vrijheid.
  GGZ WNB heeft twee vergelijkbare afdelingen.
  In dit referaat wordt met audio visuele middelen duidelijk gemaakt hoe het er in de dagelijkse praktijk in deze setting daadwerkelijk aan toe gaat.
 3. Bij vele van de mensen die zich aanmelden voor behandeling bij het team LVB ambulant is er sprake van klachten en gedragsproblemen die voortkomen uit traumatiserende ervaringen. Ook de mensen die verblijven op de forensische afdelingen voor mensen met een lichte verstandelijke beperking, getuigen vaak van ingrijpende levenservaringen die het beginpunt vormden van hun afglijden naar druggebruik, agressie, delicten.
  We zien bij deze mensen meestal een beeld van complexe PTSS; wat betekent dat naast de klassieke PTSS symptomen zoals deze in de DSM worden vermeld, een scala aan andere problemen op de voorgrond staat. Er is sprake van een chronisch gevoel van onveiligheid of reële onveiligheid die men niet zomaar kan doorbreken, een diep geworteld wantrouwen en moeite met hechten, een verstoorde emotieregulatie, chronische stress en een heel negatief gekleurde zelfbeleving.
  Op basis van verschillende bestaande methodes voor stabilisatie en traumabehandeling, heb ik, in samenwerking met het team LVB-ambulant, een methode ontwikkeld om deze mensen een behandeling op maat te kunnen bieden. Deze maat verwijst niet enkel naar de verstandelijke beperking maar evengoed naar de sociale en de emotionele ontwikkeling; met andere woorden de brede persoonsontwikkeling.

zet in iCal | zet in Google agenda

Agenda

 • On-demand web-tv Verwardheid en een leverziekte – een urgente situatie

  14 augustus 2017 t/m 14 augustus 2018,
  Geaccrediteerd
 • Symposium Kind & Slaap

  05 oktober 2018, Hotel Theater Figi te Zeist
  Overige nascholing

  “Good night, sleep tight”, van normale slaap bij kinderen tot aan veelvoorkomende slaapproblemen en comorbiditeit.

  “Good night, sleep tight”, ofwel “welterusten en slaap lekker” is voor de meeste kinderen voldoende om rustig te kunnen slapen. Een vast bed ritueel, nog een verhaaltje en een kus van een ouder, helpt om slaap te krijgen en binnen een half uur in slaap te vallen. Echter, bij 30% van de kinderen in de leeftijd van 0-18 jaar, treedt een periode van slaapproblemen op: verzet bij het naar bed gaan, ouders die erbij moeten blijven, omdat hun kind anders niet in slaap valt, of onrustige slaap, veel bewegen, dromen en nachtmerries en nachtangsten of heftig snurken. Hoe reageren de meeste ouders op een kind dat niet kan slapen? Hoe zit het met kinderen die ADHD of autisme hebben; slapen die anders? Wat is de niet te negeren invloed van het

  lees meer
 • de Lever van Vet tot Virus

  10 oktober 2018, Erasmus Medisch Centrum Rotterdam
  Geaccrediteerd
 • International Conference on Crisis, Coercion and Intensive Treatment in Psychiatry (CCITP). Theme of the conference: ’Zero-Strategies: From Dream to Reality’

  18 oktober 2018 t/m 19 oktober 2018, De Doelen, Rotterdam
  In behandeling
 • ISAM 2018

  03 november 2018 t/m 06 november 2018, Busan, Zuid-Korea
  Buitenland

  ISAM BUSAN 2018 will showcase important topics including: genetics, neurobiology, the prevention & policy of addictions, behavioral addictions, pharmacological interventions, special populations and drug courts, and many other relevant topics within the theme of ‘Addiction Medicine from the Past to the Future’. Celebrating its 20th anniversary, the ISAM 2018 will be the biggest event ever and as we mentioned in the sub-title of the event, it will be meaningful to foresee the future direction of addiction medicine based on the experiences of the past 20 years.

  lees meer
 • SSA Annual Conference 2018

  08 november 2018 t/m 09 november 2018, Crowne Plaza, Newcastle
  Buitenland
 • Uw problemen gaan in rook op 2.0

  12 november 2018, Schagen
  Geaccrediteerd

  Deze nascholing geeft een goed overzicht van de huidige wetenschappelijke kennis en achtergronden van tabaksverslaving, de gevolgen van tabaksverslaving, de verschillende behandelopties (zowel niet-medicamenteus als medicamenteus) en praktische tips voor begeleiding. Deze nascholing stelt u in staat om uw behandeling beter af te stemmen op de individuele behoeften van de roker/patiënt en daarmee het succes van uw behandeling van tabaksverslaving te vergroten.

  lees meer
 • Rookvrije Start E-learning

  11 december 2017 t/m 19 november 2018,
  Geaccrediteerd

  De Taskforce Rookvrije Start is een initiatief van negen beroepsgroepen (en het Ministerie van VWS, Trimbos-instituut, CPZ en ZonMW) die zich inzetten voor een rookvrije start voor ieder kind. Uit onderzoek blijkt dat mensen een stopadvies van zorgprofessionals serieus nemen. Dit biedt kansen om (aanstaande) ouders te motiveren om te stoppen met roken. In gesprek gaan over stoppen met roken is niet altijd gemakkelijk voor zorgverleners. Daarom heeft de Taskforce deze e-learning Rookvrije Start ontwikkeld. De e-learning biedt zorgverleners handvatten voor een prettig, open en motiverend gesprek.

  lees meer
 • NISPA-dag “De nieuwe standaarden”

  29 november 2018, Van der Valk hotel Lent bij Nijmegen
  In behandeling

  NISPA-dag 2018: "De nieuwe standaarden" is een jaarlijks congres van het NISPA.

  Tijdens dit congres worden resultaten van wetenschappelijk onderzoek op het gebied van verslavingszorg en state of the art behandelingen gepresenteerd.

  Na afloop van het congres is de deelnemer op de hoogte van:
  - de laatste ontwikkelingen van NISPA gebonden onderzoek op het gebied van verslavingszorg
  - de laatste evidentie en behandeling op het gebied van comorbiditeit tussen verslaving en ADHD
  - de laatste ontwikkelingen op het gebied van aangepaste behandelprotocollen en ontwikkelde methodieken voor middelenmisbruik en verslaving bij mensen met een licht verstandelijke beperking
  - actuele ontwikkelingen rondom de verslavingsproblematiek onder collega's binnen de hulpverlening

  Na afloop van het congres heeft de deelnemer gedurende workshops intensief kennis gemaakt en heeft vaardigheden geoefend met betrekking tot verslavingsbehandeling en/of professioneel handelen in meerdere workshops over schematherapie, palliatieve zorg, het totstandkoming en vormgeving van de zorgstandaard alcohol, ouderschap en verslaving, en terugvalmanagement bij GHB afhankelijkheid.

  lees meer
 • Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (NTvG) e-learning

  08 januari 2018 t/m 07 januari 2020,
  Geaccrediteerd

  Het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (NTvG) ondersteunt artsen in hun bij- en nascholingsbehoefte door het aanbieden van geaccrediteerde continue medische educatie (CME) in de vorm van online toetsing bij medisch-wetenschappelijke artikelen.

  lees meer