Achtergrond 4
home / agenda / Refereerochtend 17 april 2018

Refereerochtend 17 april 2018

17 april 2018

tijd:

09:00 tm 12:00

locatie:

landgoed Vrederust in Halsteren

Inschrijven:

Inschrijven is niet meer mogelijk

 

 1. ‘DC 0-5: een nieuw diagnostisch classificatiesysteem voor jonge kinderen’.
  In deze lezing wordt het nieuw classificatiesysteem voor jonge kinderen voorgesteld.   De bedoeling is om een gezamelijke taal te ontwikkelen met andere professionals .   Het systeem wordt grondig uitgelegd en de meest voorkomende  beelden worden meer uitgewerkt. Aan de hand van casuïstiek  wordt het systeem verduidelijkt. Er wordt aandacht besteedt aan de link met de DSM V .
 2. ‘Laten we het in het midden houden…’
  Door veranderingen in de maatschappij, de normen in de maatschappij, overheidsbeleid is er een verschuiving gaande naar vraag-gestuurde behandelingen in plaats van aanbod-gestuurd binnen de GGZ. De vraag van de cliënt/patiënt is leidend en de WGBO vereist dat de therapeut verschillende behandelopties moet voorleggen met alle voor- en nadelen van een behandeling. Door de opleiding Integratieve psychotherapie heb ik verschillende behandelvormen samengebracht. Als therapeut kon ik niet meer in splendid isolation louter gebruik maken van enkele theorieën en ervaringen als gezondheidszorgpsycholoog, werkzaam binnen de infant mental health. Maar wat is integratieve psychotherapie? Wat betekent deze integratie van theorieën voor de relatie met een cliënt? Wat zijn de werkzame factoren? Dit referaat gaat over de integratie van de theorieën en over het effect hiervan op de relatie met de cliënt, en op de cliënt zelf. Welke ingangen voor behandeling er zijn bij een cliënt die je in de behandelkamer hebt. De cliënt die gefixeerd is geraakt in een bepaald “oplossing” die is ontstaan vanuit een trauma, een verwaarloosde of verwarrende periode/episode. Maar ook hoe belangrijk binnen het integratief werken het ontwikkelingsgerichte is, het werken binnen de therapeutische relatie is, en het bevorderen van groei en herstel is, wat mij terugbrengt bij het gedachtengoed van infant mental health DIR-model: Developmental, Individual difference, Relationshipbased.
 3. ‘Dissonanten in ouderschap’.
  Ouderschap verloopt niet altijd harmonisch en op de ouderlijke werkvloer kunnen soms flinke dissonanten ontstaan, zeker als er sprake is van psychische of psychiatrische problematiek.
  Aan de hand van de ouderschapstheorie van A. van der  Pas wordt een denkkader geboden voor hulpverleners om de complexiteit van ouderschap te begrijpen en te versterken.

zet in iCal | zet in Google agenda

Agenda

 • On-demand web-tv Verwardheid en een leverziekte – een urgente situatie

  14 augustus 2017 t/m 14 augustus 2018,
  Geaccrediteerd
 • Symposium Kind & Slaap

  05 oktober 2018, Hotel Theater Figi te Zeist
  Overige nascholing

  “Good night, sleep tight”, van normale slaap bij kinderen tot aan veelvoorkomende slaapproblemen en comorbiditeit.

  “Good night, sleep tight”, ofwel “welterusten en slaap lekker” is voor de meeste kinderen voldoende om rustig te kunnen slapen. Een vast bed ritueel, nog een verhaaltje en een kus van een ouder, helpt om slaap te krijgen en binnen een half uur in slaap te vallen. Echter, bij 30% van de kinderen in de leeftijd van 0-18 jaar, treedt een periode van slaapproblemen op: verzet bij het naar bed gaan, ouders die erbij moeten blijven, omdat hun kind anders niet in slaap valt, of onrustige slaap, veel bewegen, dromen en nachtmerries en nachtangsten of heftig snurken. Hoe reageren de meeste ouders op een kind dat niet kan slapen? Hoe zit het met kinderen die ADHD of autisme hebben; slapen die anders? Wat is de niet te negeren invloed van het

  lees meer
 • de Lever van Vet tot Virus

  10 oktober 2018, Erasmus Medisch Centrum Rotterdam
  Geaccrediteerd
 • International Conference on Crisis, Coercion and Intensive Treatment in Psychiatry (CCITP). Theme of the conference: ’Zero-Strategies: From Dream to Reality’

  18 oktober 2018 t/m 19 oktober 2018, De Doelen, Rotterdam
  In behandeling
 • ISAM 2018

  03 november 2018 t/m 06 november 2018, Busan, Zuid-Korea
  Buitenland

  ISAM BUSAN 2018 will showcase important topics including: genetics, neurobiology, the prevention & policy of addictions, behavioral addictions, pharmacological interventions, special populations and drug courts, and many other relevant topics within the theme of ‘Addiction Medicine from the Past to the Future’. Celebrating its 20th anniversary, the ISAM 2018 will be the biggest event ever and as we mentioned in the sub-title of the event, it will be meaningful to foresee the future direction of addiction medicine based on the experiences of the past 20 years.

  lees meer
 • SSA Annual Conference 2018

  08 november 2018 t/m 09 november 2018, Crowne Plaza, Newcastle
  Buitenland
 • Uw problemen gaan in rook op 2.0

  12 november 2018, Schagen
  Geaccrediteerd

  Deze nascholing geeft een goed overzicht van de huidige wetenschappelijke kennis en achtergronden van tabaksverslaving, de gevolgen van tabaksverslaving, de verschillende behandelopties (zowel niet-medicamenteus als medicamenteus) en praktische tips voor begeleiding. Deze nascholing stelt u in staat om uw behandeling beter af te stemmen op de individuele behoeften van de roker/patiënt en daarmee het succes van uw behandeling van tabaksverslaving te vergroten.

  lees meer
 • Rookvrije Start E-learning

  11 december 2017 t/m 19 november 2018,
  Geaccrediteerd

  De Taskforce Rookvrije Start is een initiatief van negen beroepsgroepen (en het Ministerie van VWS, Trimbos-instituut, CPZ en ZonMW) die zich inzetten voor een rookvrije start voor ieder kind. Uit onderzoek blijkt dat mensen een stopadvies van zorgprofessionals serieus nemen. Dit biedt kansen om (aanstaande) ouders te motiveren om te stoppen met roken. In gesprek gaan over stoppen met roken is niet altijd gemakkelijk voor zorgverleners. Daarom heeft de Taskforce deze e-learning Rookvrije Start ontwikkeld. De e-learning biedt zorgverleners handvatten voor een prettig, open en motiverend gesprek.

  lees meer
 • NISPA-dag “De nieuwe standaarden”

  29 november 2018, Van der Valk hotel Lent bij Nijmegen
  In behandeling

  NISPA-dag 2018: "De nieuwe standaarden" is een jaarlijks congres van het NISPA.

  Tijdens dit congres worden resultaten van wetenschappelijk onderzoek op het gebied van verslavingszorg en state of the art behandelingen gepresenteerd.

  Na afloop van het congres is de deelnemer op de hoogte van:
  - de laatste ontwikkelingen van NISPA gebonden onderzoek op het gebied van verslavingszorg
  - de laatste evidentie en behandeling op het gebied van comorbiditeit tussen verslaving en ADHD
  - de laatste ontwikkelingen op het gebied van aangepaste behandelprotocollen en ontwikkelde methodieken voor middelenmisbruik en verslaving bij mensen met een licht verstandelijke beperking
  - actuele ontwikkelingen rondom de verslavingsproblematiek onder collega's binnen de hulpverlening

  Na afloop van het congres heeft de deelnemer gedurende workshops intensief kennis gemaakt en heeft vaardigheden geoefend met betrekking tot verslavingsbehandeling en/of professioneel handelen in meerdere workshops over schematherapie, palliatieve zorg, het totstandkoming en vormgeving van de zorgstandaard alcohol, ouderschap en verslaving, en terugvalmanagement bij GHB afhankelijkheid.

  lees meer
 • Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (NTvG) e-learning

  08 januari 2018 t/m 07 januari 2020,
  Geaccrediteerd

  Het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (NTvG) ondersteunt artsen in hun bij- en nascholingsbehoefte door het aanbieden van geaccrediteerde continue medische educatie (CME) in de vorm van online toetsing bij medisch-wetenschappelijke artikelen.

  lees meer