Achtergrond 1
home / agenda / Shared Care 2020 – 12 maanden psychiatrie in vogelvlucht –

Shared Care 2020 – 12 maanden psychiatrie in vogelvlucht –

13 februari 2020

tijd:

15:30 tm 20:30

locatie:

Planetarium Amsterdam

Op de hoogte blijven van nieuw inzicht in diagnostiek en behandeling van psychiatrische ziektebeelden en uw collega’s ontmoeten? Dit kan op donderdag 13 februari 2020 in Amsterdam voor een nieuwe editie van het Jaarsymposium Shared Care 2020.

Nieuw dit jaar is de uitgebreidere aandacht voor de praktische kant en extra tijd voor discussie. Op deze manier verkrijgt u niet alleen meer zicht op de richting van het vakgebied psychiatrie in de (nabije) toekomst, maar vooral ook wat de implicaties zijn voor uw huidige praktijk.

Wat is de huidige stand van zaken op het gebied van evidence-based behandeling bij PTSS? Dr. Kathleen Thomaes voert u mee in een update van PTSS-behandelingen en bij comorbide stoornissen in het bijzonder. Ook bespreekt zij innovatieve behandelingen en hoeveel evidentie daarvoor is op dit moment. Heeft MDMA assisted psychotherapy bijvoorbeeld een toekomst? Dr. Thomaes geeft u de antwoorden op 13 februari.

Waarom houdt niet iedereen die geconfronteerd wordt met veel stress en hevig trauma daar psychische klachten aan over en hoe is dat te verklaren? Dr. Christiaan Vinkers besteedt aandacht aan deze vraag door de neurologische basis van stress en veerkracht te belichten.

Hoe komt het dat mensen met een psychotische aandoening vaak last blijven houden van psychische klachten ondanks optimale behandeling? Zijn er andere mogelijkheden voor deze groep? Prof. dr. Wiepke Cahn deelt de wetenschappelijke evidentie betreffende bewegen en dat het niet alleen de lichamelijke gezondheid verbeterd, maar ook de psychische gezondheid bij psychose.

Komt er een opiaat-epidemie in Nederland en breekt neurostimulatie nu eindelijk door bij verslavingsbehandeling? Prof. dr. G. Dom vertelt u waarom het zo’n fascinerende periode is geweest wat betreft verslavingsonderzoek, aan de hand van verschillende elementen. Ook besteedt hij aandacht aan het gebruik van illegale drugs bij de behandeling van drugproblemen en recente ontwikkelingen op het gebied van comorbiditeit.

Hoe kunt u klachten van kinderen met ontwikkelingsstoornissen, die regelmatig vallen onder de internaliserende- externaliserende- en psychotische dimensie, onderscheiden van bijvoorbeeld een typische depressie of psychose? Dr. Wouter Staal bespreekt onder meer de positie van ontwikkelingsstoornissen ten opzichte van psychische kwetsbaarheid.

De acute GGZ geldt als de meest vooruitgeschoven post van de psychiatrie in de maatschappij. Jeroen Zoeteman informeert u over de betrokkenheid van GGZ-crisisdiensten bij de implementatie van nieuwe standaarden en wetgeving, maar ook op basis van welke lokale en internationale initiatieven het komende jaar wordt geanticipeerd.

 


zet in iCal | zet in Google agenda

Agenda

 • Keuze- en sociale onmachtfactoren bij verslaving

  23 januari 2020, Hogedwarsstraat 3 in Vught, Ruimte Meierij 4.3
  In behandeling
 • Landelijke studiedag Dubbele Diagnose

  29 januari 2020, Utrecht
  Geaccrediteerd

  In Nederland heeft een groot deel van de mensen met een psychische stoornis ook last van een verslaving. Veel mensen met een dubbele diagnose krijgen niet de juiste behandeling omdat de problematiek heftig is en deze doelgroep een typisch voorbeeld is wat tussen wal en schip valt.

  Tijdens deze studiedag praten topsprekers u bij over de belangrijkste dilemma’s waar u als professional mee te maken heeft. Zo hoort u het verband tussen tabak, cannabis en psychose, bespreken we behandelmogelijkheden en in de middag kunt u kiezen uit verdiepende workshops én kunt u eigen casuïstiek bespreken.

  lees meer
 • ADHD in relatie tot slaap, neurologische en metabole aandoeningen

  16 januari 2020 t/m 30 januari 2020, Breda (16-1) Nootdorp (30-1)
  Geaccrediteerd
 • Overprikkeling

  13 februari 2020, Reehorst, Ede
  Geaccrediteerd

  Overprikkeling…een veel voorkomend probleem binnen onze maatschappij. Het begrip wordt vandaag de dag veel gebruikt door artsen, therapeuten en patiënten zelf en lijkt ziekte overstijgend te zijn, aangezien veel patiëntgroepen er last van hebben. Denk hierbij aan autismespectrumstoornis, niet aangeboren hersenletsel, verstandelijke beperking, posttraumatische-stressstoornis, migraine / clusterhoofdpijn en chronische aspecifieke lichamelijke klachten bij hoogsensitiviteit. Door de overprikkeling kunnen zij niet meer of minder goed naar behoren functioneren en vallen zij geheel of gedeeltelijk uit in onze maatschappij. Tijdens dit congres worden wetenschappelijke inzichten gepresenteerd en wordt er vooral ingegaan op de praktische implicaties voor de diagnostiek en behandeling/begeleiding.

  lees meer
 • Palliatieve zorg voor mensen met een verslaving en multiproblematiek

  13 februari 2020, Hogedwarsstraat 3 in Vught , Ruimte Meierij 4.3
  In behandeling
 • Congres 55+ verslaafd aan alcohol en nu?

  13 maart 2020, ReeHorst, Ede
  In behandeling
 • 5e Landelijke studiedag Drugs

  17 maart 2020, Aristo Utrecht
  Geaccrediteerd

  Het gebruik van partydrugs en andere stimulerende middelen neemt nog steeds toe. Afgelopen jaren zijn in Europees verband maar liefst 241 nieuwe middelen geregistreerd. Terwijl organisaties onder invloed zijn van bezuinigingen, wordt de middelenmarkt alleen maar complexer. We gaan in op algemene trends en ontwikkelingen en meer specifiek op crystal-meth en GHB-verslaving.

  lees meer
 • Congres PA!N

  20 maart 2020, UMCG ‐ Groningen
  Overige nascholing
 • RACT-congres

  26 maart 2020, LocHal, Tilburg
  In behandeling
 • ADHD en Autisme een spectrum van aandoeningen met verschillende consequenties voor diagnostiek en behandeling

  08 april 2020 t/m 16 april 2020, Leusden (8-4) of Breukelen (16-4)
  In behandeling
 • Masterclass Verslaving

  28 mei 2020 t/m 29 mei 2020, Bilderberg Hotel 't Speulderbos in Garderen
  Geaccrediteerd
 • Basisopleiding Cognitieve Gedragstherapie (100 uur) – met aandacht voor EPA doelgroep

  14 januari 2020 t/m 02 juni 2020,
  In behandeling
 • “Doe eens normaal?!”

  28 mei 2020 t/m 11 juni 2020, Leusden (28-5) of Amsterdam (11-6)
  In behandeling
 • Vooraankondiging AFINet Conference 2020

  09 september 2020 t/m 11 september 2020, Hogeschool Rotterdam, locatie Museumpark
  Overige nascholing
 • VVGN Lustrumcongres

  01 oktober 2020 t/m 02 oktober 2020, Holiday Inn Leiden
  In behandeling
 • ISAM 2020

  13 november 2020 t/m 16 november 2020, Victoria, BC, Canada
  Buitenland