Achtergrond 3
home / agenda / VVGN Refereerbijeenkomst – 12 april 2018

VVGN Refereerbijeenkomst – 12 april 2018

12 april 2018

tijd:

15:15 tm 17:45

locatie:

Rotterdam
Prins Constantijnweg 131

Inschrijven:

Inschrijven is niet meer mogelijk

PROGRAMMA

14:45 uur              Ontvangst met koffie en thee

15:15 uur              Opening en inleidend woord door Ineke de Noord, verslavingsarts KNMG

15:20 uur              Marjolein Hillebrandt, verslavingsarts KNMG bij Antes

Verslaving aan anabole steroïden

Naar aanleiding van een 26-jarige patiënt die werd opgenomen in de verslavingskliniek met een IBS vanwege psychotische klachten en agressie doorbraak na het gebruik van verschillende middelen waaronder anabole steroïden(AAS), werd gekeken of er een verband bestaat tussen het gebruik van AAS en psychose en hoe deze te behandelen. Het is reeds bekend dat via verschillende pathways AAS een verslavende werking kunnen hebben. Tevens dat ze zowel somatische als psychiatrische bijwerkingen hebben.

Na literatuur onderzoek werd in oudere artikelen mogelijk wel een verband gevonden tussen AAS en psychose, maar bij nieuwere artikelen werd er geen significant risico gevonden op psychose. Advies is om AAS psychose te behandelen als een drugs-geïnduceerde psychose.

Uit dieronderzoek zijn aanwijzingen gevonden dat de combinatie van AAS en amfetamine voor extra agressie kan zorgen. In mindere mate is dit ook aangetoond voor de combinatie cannabis en AAS.

Er is weinig onderzoek gevonden wat aantoont dat AAS voor psychotische klachten kan zorgen. De hypothese is dat dit in oudere onderzoeken wel werd gevonden omdat er andere soorten AAS werden gebruikt in die tijd en tevens ook hogere doseringen. Vanuit dieronderzoek zijn er mogelijk aanwijzingen dat de combinatie van AAS en amfetamine of cannabis psychiatrische klachten en agressie kan verergeren.

15:45 uur              David Herdes, AIOS verslavingsgeneeskunde bij Antes                              

Meten is weten: het metabolisme van benzodiazepines

Goede kennis van het metabolisme van benzodiazepines is erg belangrijk in de verslavingszorg. In heel verschillende situaties kan dit voor interessante conclusies zorgen. Aan de hand van casuïstiek zal in dit referaat worden ingegaan op testmethodes, metabolieten en CYP-variaties.

16:10 uur              Zakaria AL Rousan, verslavingsarts KNMG bij Antes

Palliatief zorg bij psychiatrie en verslaving

16:35 uur              Jean-Claude Milongo, AIOS verslavingsgeneeskunde bij Antes

Preventie hepatische encefalopathie

Hepatische encefalopathie (HE) is een veel voorkomende complicatie bij patiënten met leverfalen levercirrose Het manifesteert zich als een spectrum van neuro-psychiatrische abnormaliteiten

Hepatische encefalopathie (HE) zorgt voor het veranderen van de kwaliteit van leven en veroorzaakt het verhoogde mortaliteit bij geen adequate behandeling. De meest effectieve behandeling voor klinische HE is de combinatie van lactulose met rifaximin. Bij primaire preventie voorkomen lactulose en mogelijk ook probiotica het optreden van encefalopathie.

Rifaximin wordt momenteel aangeboden als een secundaire preventie aan patiënten die geen succesvolle lactulosebehandeling hebben gehad. Het is momenteel nog niet beschikbaar voor de behandeling van minimale Hepatische Encefalopathie (MHE).

17:00 uur              Mary Janssen van Raay, verslavingsarts KNMG bij Antes

                               Angst, pijn en verslaving, een neurobiologische verkenning van een therapeutische puzzel

Via de amygdala zijn pijn en angst met elkaar gelinkt, en zijn zo ook een trigger voor verergering van verslaving of terugval. Een insteek vanuit de neurobiologie kan nieuwe inzichten geven in het ontstaan en behandeling van patiënten met een verslaving.

17:25 uur              Mohamed Awale, Verslavingsarts KNMG bij Antes

                               Khat, actieve bestanddelen, werking/verslaving en gezondheid risico

Wat Khat is en achtergrond informatie. Actieve bestanddelen toelichten. Werking bij neurotransmitters uitleggen. Wetenschappelijke onderzoek en literatuur. Effecten op gezondheid bij korte en lang termijn. Conclusie: Gevaar in combinatie met andere drugs, Triggering van psychose en Cardiovasculaire risico vooral hypertensie en aritmie.

17:50 uur              Sluiting


zet in iCal | zet in Google agenda

Agenda

 • On-demand web-tv Verwardheid en een leverziekte – een urgente situatie

  14 augustus 2017 t/m 14 augustus 2018,
  Geaccrediteerd
 • Symposium Kind & Slaap

  05 oktober 2018, Hotel Theater Figi te Zeist
  Overige nascholing

  “Good night, sleep tight”, van normale slaap bij kinderen tot aan veelvoorkomende slaapproblemen en comorbiditeit.

  “Good night, sleep tight”, ofwel “welterusten en slaap lekker” is voor de meeste kinderen voldoende om rustig te kunnen slapen. Een vast bed ritueel, nog een verhaaltje en een kus van een ouder, helpt om slaap te krijgen en binnen een half uur in slaap te vallen. Echter, bij 30% van de kinderen in de leeftijd van 0-18 jaar, treedt een periode van slaapproblemen op: verzet bij het naar bed gaan, ouders die erbij moeten blijven, omdat hun kind anders niet in slaap valt, of onrustige slaap, veel bewegen, dromen en nachtmerries en nachtangsten of heftig snurken. Hoe reageren de meeste ouders op een kind dat niet kan slapen? Hoe zit het met kinderen die ADHD of autisme hebben; slapen die anders? Wat is de niet te negeren invloed van het

  lees meer
 • de Lever van Vet tot Virus

  10 oktober 2018, Erasmus Medisch Centrum Rotterdam
  Geaccrediteerd
 • International Conference on Crisis, Coercion and Intensive Treatment in Psychiatry (CCITP). Theme of the conference: ’Zero-Strategies: From Dream to Reality’

  18 oktober 2018 t/m 19 oktober 2018, De Doelen, Rotterdam
  In behandeling
 • ISAM 2018

  03 november 2018 t/m 06 november 2018, Busan, Zuid-Korea
  Buitenland

  ISAM BUSAN 2018 will showcase important topics including: genetics, neurobiology, the prevention & policy of addictions, behavioral addictions, pharmacological interventions, special populations and drug courts, and many other relevant topics within the theme of ‘Addiction Medicine from the Past to the Future’. Celebrating its 20th anniversary, the ISAM 2018 will be the biggest event ever and as we mentioned in the sub-title of the event, it will be meaningful to foresee the future direction of addiction medicine based on the experiences of the past 20 years.

  lees meer
 • SSA Annual Conference 2018

  08 november 2018 t/m 09 november 2018, Crowne Plaza, Newcastle
  Buitenland
 • Uw problemen gaan in rook op 2.0

  12 november 2018, Schagen
  Geaccrediteerd

  Deze nascholing geeft een goed overzicht van de huidige wetenschappelijke kennis en achtergronden van tabaksverslaving, de gevolgen van tabaksverslaving, de verschillende behandelopties (zowel niet-medicamenteus als medicamenteus) en praktische tips voor begeleiding. Deze nascholing stelt u in staat om uw behandeling beter af te stemmen op de individuele behoeften van de roker/patiënt en daarmee het succes van uw behandeling van tabaksverslaving te vergroten.

  lees meer
 • Rookvrije Start E-learning

  11 december 2017 t/m 19 november 2018,
  Geaccrediteerd

  De Taskforce Rookvrije Start is een initiatief van negen beroepsgroepen (en het Ministerie van VWS, Trimbos-instituut, CPZ en ZonMW) die zich inzetten voor een rookvrije start voor ieder kind. Uit onderzoek blijkt dat mensen een stopadvies van zorgprofessionals serieus nemen. Dit biedt kansen om (aanstaande) ouders te motiveren om te stoppen met roken. In gesprek gaan over stoppen met roken is niet altijd gemakkelijk voor zorgverleners. Daarom heeft de Taskforce deze e-learning Rookvrije Start ontwikkeld. De e-learning biedt zorgverleners handvatten voor een prettig, open en motiverend gesprek.

  lees meer
 • NISPA-dag “De nieuwe standaarden”

  29 november 2018, Van der Valk hotel Lent bij Nijmegen
  In behandeling

  NISPA-dag 2018: "De nieuwe standaarden" is een jaarlijks congres van het NISPA.

  Tijdens dit congres worden resultaten van wetenschappelijk onderzoek op het gebied van verslavingszorg en state of the art behandelingen gepresenteerd.

  Na afloop van het congres is de deelnemer op de hoogte van:
  - de laatste ontwikkelingen van NISPA gebonden onderzoek op het gebied van verslavingszorg
  - de laatste evidentie en behandeling op het gebied van comorbiditeit tussen verslaving en ADHD
  - de laatste ontwikkelingen op het gebied van aangepaste behandelprotocollen en ontwikkelde methodieken voor middelenmisbruik en verslaving bij mensen met een licht verstandelijke beperking
  - actuele ontwikkelingen rondom de verslavingsproblematiek onder collega's binnen de hulpverlening

  Na afloop van het congres heeft de deelnemer gedurende workshops intensief kennis gemaakt en heeft vaardigheden geoefend met betrekking tot verslavingsbehandeling en/of professioneel handelen in meerdere workshops over schematherapie, palliatieve zorg, het totstandkoming en vormgeving van de zorgstandaard alcohol, ouderschap en verslaving, en terugvalmanagement bij GHB afhankelijkheid.

  lees meer
 • Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (NTvG) e-learning

  08 januari 2018 t/m 07 januari 2020,
  Geaccrediteerd

  Het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (NTvG) ondersteunt artsen in hun bij- en nascholingsbehoefte door het aanbieden van geaccrediteerde continue medische educatie (CME) in de vorm van online toetsing bij medisch-wetenschappelijke artikelen.

  lees meer