tijd:
15:00 tm 17:00
locatie:
Online
Inschrijven:
Inschrijven is niet meer mogelijk
Op donderdag 5 november zou het congres Somatiek in de GGZ: Twee verschillende werelden, maar onlosmakelijk met elkaar verbonden plaatsvinden. We hebben besloten om dit congres te verplaatsen naar donderdag 23 september 2021. In plaats daarvan zal er wel een webinar plaatsvinden op 5 november met als thema: Gezond in geest en lichaam!
In de GGZ zien we bij onze patiënten dagelijks de combinatie van psychische en lichamelijke klachten. Er is gelukkig dan ook steeds meer aandacht voor onderwerpen als lichamelijke gezondheid en leefstijl. Ook zijn er landelijke multidisciplinaire richtlijnen en zorgstandaarden verschenen rond somatische screening, co-morbiditeit en leefstijlbevordering in de GGZ.
Toch vinden behandelaren in de GGZ het vaak lastig om patiënten optimaal te behandelen als zij lichamelijk ziek zijn en tegelijkertijd psychische klachten hebben. Wat doe je bijvoorbeeld met de somatische bijwerkingen van psychofarmaca? Of met somatische ziektebeelden die psychische problemen veroorzaken? Welke vaardigheden heb je nodig om samen met de cliënt te werken aan een betere lichamelijke en psychische gezondheid?
Somatiek en Psychiatrie zijn geen verschillende werelden. In de praktijk zijn ze in hoge mate met elkaar verbonden. Daarom organiseert specialismegroep Somatiek op 5 november 2020 het webinar Gezond in geest en lichaam. Tijdens dit webinar besteden we onder andere aandacht aan de thema’s leefstijl en leefstijlinterventies en aan de interpretatie van labonderzoek. We doen dit vanuit wetenschappelijk, professioneel en ervaringsdeskundig perspectief. Aan het eind van dit webinar heb je concrete handvatten om de geboden perspectieven te vertalen naar de dagelijkse praktijk.
Tijdens dit webinar besteden we onder andere aandacht aan de thema’s leefstijl en leefstijlinterventies en aan de interpretatie van labonderzoek. Het programma zal een interactief programma zijn waarbij ook een ervaringsdeskundige aanwezig zal zijn. Via “Questions & Answers” hopen wij dat jullie een bijdrage leveren om het zo interactief mogelijk te maken.
Programma :
15.00 uur Opening door de dagvoorzitter Mw. Maartje Brink, verpleegkundig specialist, zorgbedrijf Parnassia NH (crisiscentrum NH)
15.10 uur Statement Integrale zorg Dr. Evert Jan Mookhoek, specialist ouderengeneeskunde, specialisme leider somatiek PGA, zorgbedrijf Antes (divisie klinisch zuid)
15.30 uur Gezonde leefstijl “Makkelijker gezegd dan gedaan!” Hester van Urk, fysiotherapeute, Parnassia Groep NH; Claudia Bellekom, diëtist, de specialist in voeding en diëten, vakgroep Diëtetiek. Parnassia Groep
16.00 uur Stoppen met roken Prof. dr. Berno van Meijel is bijzonder hoogleraar GGZ-verpleegkunde, VU Medisch Centrum, Afdeling Psychiatrie; lector GGZ Verpleegkunde, Hogeschool Inholland; onderzoeker/adviseur Parnassia Groep Academie
16.30 uur Laboratorium onderzoek Dr. Evert Jan Mookhoek, specialist ouderengeneeskunde, specialisme leider somatiek PGA, zorgbedrijf Antes (divisie klinisch zuid)
16.45 uur Discussie en vragen
17.00 uur Afsluiting door de dagvoorzitter
zet in iCal | zet in Google agenda
Agenda
-
“Doe eens normaal?!”
Geaccrediteerd -
ADHD en Autisme een spectrum van aandoeningen met verschillende consequenties voor diagnostiek en behandeling
Geaccrediteerd -
Webinar: Leefstijl in de huisartsenpraktijk: wat kan de GGZ leren?
In behandeling -
Cursus Triple problematiek: LVB, verslaving en een psychische stoornis
In behandeling -
In behandeling
-
Webinar: De aanzet tot beweging: van ‘moetivatie’ naar motivatie
In behandeling -
Licht verstandelijke beperking (LVB) en verslaving
In behandeling -
Agressie en gewelddadig gedrag
Geaccrediteerd -
Behandeling van angst: meer dan protocollen en richtlijnen
Geaccrediteerd -
VVGN Lustrumcongres – 2021
In behandeling -
E-learning Rookvrije Start
Geen accreditatieDe Taskforce Rookvrije Start is een initiatief van negen beroepsgroepen (en het Ministerie van VWS, Trimbos-instituut, CPZ en ZonMW) die zich inzetten voor een rookvrije start voor ieder kind. Uit onderzoek blijkt dat mensen een stopadvies van zorgprofessionals serieus nemen. Dit biedt kansen om (aanstaande) ouders te motiveren om te stoppen met roken. In gesprek gaan over stoppen met roken is niet altijd gemakkelijk voor zorgverleners. Daarom heeft de Taskforce deze e-learning Rookvrije Start ontwikkeld. De e-learning biedt zorgverleners handvatten voor een prettig, open en motiverend gesprek.
lees meer
Het algemene doel van de e-learning is om professionals digitaal:
- Informatie te bieden over prevalentie en risico’s van roken voor, tijdens en na de zwangerschap
- Informatie te bieden over de technieken van Motiverende Gespreksvoering
- Informatie te bieden over de stappen uit een gesprek over stoppen met roken
- Informatie te bieden over (keten)samenwerking op dit onderwerp
Na afloop van de e-learning hebben de professionals geleerd:
- hoe ze zich kunnen voorbereiden op een gesprek over stoppen met roken met (aanstaande) ouders
- hoe ze een gesprek over stoppen met roken kunnen starten en een stopadvies kunnen geven
- hoe ze (aanstaande) ouders beter kunnen motiveren om te stoppen met roken
- hoe ze (aanstaande) ouders kunnen ondersteunen bij stoppoging of adequaat kunnen doorverwijzen voor ondersteuning bij het stoppen.
-
E-Learning Motiverende gespreksvoering 1
E−learnings -
E-learning Motiverende gespreksvoering 2
E−learnings -
E-Learning Motiverende gespreksvoering 3
E−learnings -
E-Learning Suïcidepreventie
E−learnings -
E-learning: Motiverende gespreksvoering 4
-
E-learning: Klinische farmacologie van ADHD-medicatie
E−learningsGeaccrediteerd bij VVGN: 3 accreditatie-uren
lees meer -
E-learning: eetstoornissen
In behandeling