Achtergrond 4
home / agenda / Webinar Gezond in geest en lichaam

Webinar Gezond in geest en lichaam

05 november 2020

tijd:

15:00 tm 17:00

locatie:

Online

Inschrijven:

Inschrijven is niet meer mogelijk

Op donderdag 5 november zou het congres Somatiek in de GGZ: Twee verschillende werelden, maar onlosmakelijk met elkaar verbonden plaatsvinden. We hebben besloten om dit congres te verplaatsen naar donderdag 23 september 2021. In plaats daarvan zal er wel een webinar plaatsvinden op 5 november met als thema: Gezond in geest en lichaam!

In de GGZ zien we bij onze patiënten dagelijks de combinatie van psychische en lichamelijke klachten. Er is gelukkig dan ook steeds meer aandacht voor onderwerpen als lichamelijke gezondheid en leefstijl. Ook zijn er landelijke multidisciplinaire richtlijnen en zorgstandaarden verschenen rond somatische screening, co-morbiditeit en leefstijlbevordering in de GGZ.

Toch vinden behandelaren in de GGZ het vaak lastig om patiënten optimaal te behandelen als zij lichamelijk ziek zijn en tegelijkertijd psychische klachten hebben. Wat doe je bijvoorbeeld met de somatische bijwerkingen van psychofarmaca? Of met somatische ziektebeelden die psychische problemen veroorzaken? Welke vaardigheden heb je nodig om samen met de cliënt te werken aan een betere lichamelijke en psychische gezondheid?

Somatiek en Psychiatrie zijn geen verschillende werelden. In de praktijk zijn ze in hoge mate met elkaar verbonden. Daarom organiseert specialismegroep Somatiek op 5 november 2020 het webinar Gezond in geest en lichaam. Tijdens dit webinar besteden we onder andere aandacht aan de thema’s leefstijl en leefstijlinterventies en aan de interpretatie van labonderzoek. We doen dit vanuit wetenschappelijk, professioneel en ervaringsdeskundig perspectief. Aan het eind van dit webinar heb je concrete handvatten om de geboden perspectieven te vertalen naar de dagelijkse praktijk.

Tijdens dit webinar besteden we onder andere aandacht aan de thema’s leefstijl en leefstijlinterventies en aan de interpretatie van labonderzoek. Het programma zal een interactief programma zijn waarbij ook een ervaringsdeskundige aanwezig zal zijn. Via “Questions & Answers” hopen wij dat jullie een bijdrage leveren om het zo interactief mogelijk te maken.

Programma :

15.00 uur Opening door de dagvoorzitter Mw. Maartje Brink, verpleegkundig specialist, zorgbedrijf Parnassia NH (crisiscentrum NH)

15.10 uur Statement Integrale zorg Dr. Evert Jan Mookhoek, specialist ouderengeneeskunde, specialisme leider somatiek PGA, zorgbedrijf Antes (divisie klinisch zuid)

15.30 uur Gezonde leefstijl “Makkelijker gezegd dan gedaan!” Hester van Urk, fysiotherapeute, Parnassia Groep NH; Claudia Bellekom, diëtist, de specialist in voeding en diëten, vakgroep Diëtetiek. Parnassia Groep

16.00 uur Stoppen met roken Prof. dr. Berno van Meijel is bijzonder hoogleraar GGZ-verpleegkunde, VU Medisch Centrum, Afdeling Psychiatrie; lector GGZ Verpleegkunde, Hogeschool Inholland; onderzoeker/adviseur Parnassia Groep Academie

16.30 uur Laboratorium onderzoek Dr. Evert Jan Mookhoek, specialist ouderengeneeskunde, specialisme leider somatiek PGA, zorgbedrijf Antes (divisie klinisch zuid)

16.45 uur Discussie en vragen

17.00 uur Afsluiting door de dagvoorzitter


zet in iCal | zet in Google agenda

Agenda

 • Congres: Gehecht aan God en de ander, verbonden met jezelf

  16 april 2021, Online
  Geen accreditatie
 • Webinar Wetenschappelijk Middagprogramma Rijnmond

  08 maart 2021 t/m 19 april 2021, Online via Zoom
  In behandeling
 • Webinar 3-MMC

  20 april 2021, Online
  Geaccrediteerd
 • Verbreed de horizon, versterk het potentieel: Nieuwe behandelopties voor patiënten met een opioïdverslaving

  29 april 2021, Online
  Geaccrediteerd

  Er zijn onderdelen van de verslavingszorg waar alles geregeld is en er nauwelijks nog iets nieuws onder de zon lijkt te zijn.
  De behandeling van opioïdeverslaafden is zo’n onderdeel. Niets is echter minder waar. Er zijn nieuwe behandelingen en er zijn nieuwe, andere patiënten! Naast orale methadon en sublinguale buprenorfine/naloxon zijn er sinds kort namelijk ook enkele langwerkende buprenorfine-depots beschikbaar met een werkingsduur van 1 week tot maar liefst 6 maanden. De vraag is echter of en hoe deze nieuwe preparaten passen in de Nederlandse setting en hoe ze ingepast kunnen worden bij de behandeling van patiënten die methadon of buprenorfine/naloxon gebruiken. Er komen ook steeds meer patiënten bij de verslavingszorg met een verslaving aan opioïde pijnstillers en er zijn belangrijke vragen over wat bij deze nieuwe groep de beste diagnostische en behandelstrategie is. Eén van de langwerkende buprenorfine-depots wordt binnenkort in Nederland geïntroduceerd en dit leek ons een goede aanleiding om opnieuw aandacht te besteden aan de behandeling van mensen met een stoornis in het gebruik van opioïden.
  Het programma wordt geopend door Peter Vossenberg, verslavingsarts KNMG en voorzitter van de VVGN. Hij zal een overzicht geven van de beschikbare farmacologische behandelingen en daarbij met name ook aandacht besteden aan de overgang van het ene naar het andere middel (methadon naar buprenorfine of andersom) en van de ene naar de andere formulering (oraal naar subcutaan of andersom). Daarna bespreekt Loes Hanck, verslavingsarts KNMG, de relatie tussen pijn en verslaving. Zij gaat in op vragen als: wat gebeurt er in de hersenen en de rest van het lichaam bij pijn, hoe werken opioïden hierop in en hoe kunnen opioïde pijnstillers leiden tot verslaving. Natuurlijk gaat ze ook in de op diagnostiek en de behandeling van mensen met een verslaving aan opioïde pijnstillers.
  In de derde (Engelstalige) presentatie geeft Peter Hjelström, ‘chief medical officer’ bij het Zweedse Camurus, een overzicht van de
  beschikbare buprenorfine-depots met speciale aandacht voor het middel van zijn bedrijf (Buvidal®) dat binnenkort in Nederland op de markt komt. De virtuele bijeenkomst wordt afgesloten met een presentatie door Bas van den Berg, onder andere verslavingsarts in de gevangenis van Hasselt (België) waar hij al enige tijd patiënten behandelt met Buvidal®. Hij gaat dieper in op de praktische aspecten van de behandeling met een buprenorfine depot en op de eerste ervaringen van patiënten met Buvidal®.
  Het belooft een interessante virtuele bijeenkomst te worden met veel nieuws. U mag het eigenlijk niet missen.
  Wim van den Brink
  Em. Hoogleraar Verslavingszorg Amsterdam UMC, locatie AMC

  lees meer
 • LVB en verslaving, niet onderkend dus niet behandeld?

  19 mei 2021, Online
  In behandeling
 • Online congres Netwerkpsychiatrie 2021

  27 mei 2021, Online
  Geaccrediteerd
 • Congres 55+ verslaafd aan alcohol en nu?

  03 juni 2021, Online
  Geaccrediteerd
 • Webinar Lachgas – neurologische complicaties en behandeling

  03 juni 2021, Online
  Geaccrediteerd
 • ‘Wie gelooft er nog in de ggz? Van onmacht naar hoop.’

  11 juni 2021,
  In behandeling
 • “Doe eens normaal?!”

  26 april 2021 t/m 17 juni 2021, Drachten
  Geaccrediteerd
 • Behandeling van angst: meer dan protocollen en richtlijnen

  18 juni 2021, Online
  Geaccrediteerd
 • Psyfar masterclass verslaving

  10 juni 2021 t/m 18 juni 2021, Online
  Geaccrediteerd
 • Cursus Triple problematiek: LVB, verslaving en een psychische stoornis

  19 augustus 2021, Online
  Geaccrediteerd
 • VVGN Lustrumcongres – 2021

  16 september 2021 t/m 17 september 2021, Holiday Inn Leiden
  In behandeling
 • Licht verstandelijke beperking (LVB) en verslaving

  11 mei 2021 t/m 04 oktober 2021, Online
  Geaccrediteerd
 • E-learning Rookvrije Start

  11 november 2020 t/m 11 november 2021,
  Geen accreditatie

  De Taskforce Rookvrije Start is een initiatief van negen beroepsgroepen (en het Ministerie van VWS, Trimbos-instituut, CPZ en ZonMW) die zich inzetten voor een rookvrije start voor ieder kind. Uit onderzoek blijkt dat mensen een stopadvies van zorgprofessionals serieus nemen. Dit biedt kansen om (aanstaande) ouders te motiveren om te stoppen met roken. In gesprek gaan over stoppen met roken is niet altijd gemakkelijk voor zorgverleners. Daarom heeft de Taskforce deze e-learning Rookvrije Start ontwikkeld. De e-learning biedt zorgverleners handvatten voor een prettig, open en motiverend gesprek.

  Het algemene doel van de e-learning is om professionals digitaal:
  - Informatie te bieden over prevalentie en risico’s van roken voor, tijdens en na de zwangerschap
  - Informatie te bieden over de technieken van Motiverende Gespreksvoering
  - Informatie te bieden over de stappen uit een gesprek over stoppen met roken
  - Informatie te bieden over (keten)samenwerking op dit onderwerp

  Na afloop van de e-learning hebben de professionals geleerd:
  - hoe ze zich kunnen voorbereiden op een gesprek over stoppen met roken met (aanstaande) ouders
  - hoe ze een gesprek over stoppen met roken kunnen starten en een stopadvies kunnen geven
  - hoe ze (aanstaande) ouders beter kunnen motiveren om te stoppen met roken
  - hoe ze (aanstaande) ouders kunnen ondersteunen bij stoppoging of adequaat kunnen doorverwijzen voor ondersteuning bij het stoppen.

  lees meer
 • E-learning Cultuur en Gezondheidszorg

  15 februari 2021 t/m 01 januari 2022,
  In behandeling
 • E-Learning Motiverende gespreksvoering 1

  28 februari 2020 t/m 27 februari 2022,
  E−learnings
 • E-learning Motiverende gespreksvoering 2

  28 februari 2020 t/m 27 februari 2022,
  E−learnings
 • E-Learning Motiverende gespreksvoering 3

  28 februari 2020 t/m 27 februari 2022,
  E−learnings
 • E-Learning Suïcidepreventie

  03 maart 2020 t/m 02 maart 2022,
  E−learnings
 • E-learning: Motiverende gespreksvoering 4

  05 maart 2020 t/m 04 maart 2022,
 • E-learning: Klinische farmacologie van ADHD-medicatie

  04 juni 2020 t/m 04 juni 2022,
  E−learnings

  Geaccrediteerd bij VVGN: 3 accreditatie-uren

  lees meer
 • E-learning: eetstoornissen

  01 januari 2021 t/m 16 december 2022,
  Overige nascholing
 • E-learning De rookvrije ggz

  01 februari 2021 t/m 01 februari 2023,
  E−learnings