Achtergrond 2
home / agenda / Webinar Gezond in geest en lichaam

Webinar Gezond in geest en lichaam

05 november 2020

tijd:

15:00 tm 17:00

locatie:

Online

Inschrijven:

Inschrijven is binnenkort mogelijk

Op donderdag 5 november zou het congres Somatiek in de GGZ: Twee verschillende werelden, maar onlosmakelijk met elkaar verbonden plaatsvinden. We hebben besloten om dit congres te verplaatsen naar donderdag 23 september 2021. In plaats daarvan zal er wel een webinar plaatsvinden op 5 november met als thema: Gezond in geest en lichaam!

In de GGZ zien we bij onze patiënten dagelijks de combinatie van psychische en lichamelijke klachten. Er is gelukkig dan ook steeds meer aandacht voor onderwerpen als lichamelijke gezondheid en leefstijl. Ook zijn er landelijke multidisciplinaire richtlijnen en zorgstandaarden verschenen rond somatische screening, co-morbiditeit en leefstijlbevordering in de GGZ.

Toch vinden behandelaren in de GGZ het vaak lastig om patiënten optimaal te behandelen als zij lichamelijk ziek zijn en tegelijkertijd psychische klachten hebben. Wat doe je bijvoorbeeld met de somatische bijwerkingen van psychofarmaca? Of met somatische ziektebeelden die psychische problemen veroorzaken? Welke vaardigheden heb je nodig om samen met de cliënt te werken aan een betere lichamelijke en psychische gezondheid?

Somatiek en Psychiatrie zijn geen verschillende werelden. In de praktijk zijn ze in hoge mate met elkaar verbonden. Daarom organiseert specialismegroep Somatiek op 5 november 2020 het webinar Gezond in geest en lichaam. Tijdens dit webinar besteden we onder andere aandacht aan de thema’s leefstijl en leefstijlinterventies en aan de interpretatie van labonderzoek. We doen dit vanuit wetenschappelijk, professioneel en ervaringsdeskundig perspectief. Aan het eind van dit webinar heb je concrete handvatten om de geboden perspectieven te vertalen naar de dagelijkse praktijk.

Tijdens dit webinar besteden we onder andere aandacht aan de thema’s leefstijl en leefstijlinterventies en aan de interpretatie van labonderzoek. Het programma zal een interactief programma zijn waarbij ook een ervaringsdeskundige aanwezig zal zijn. Via “Questions & Answers” hopen wij dat jullie een bijdrage leveren om het zo interactief mogelijk te maken.

Programma :

15.00 uur Opening door de dagvoorzitter Mw. Maartje Brink, verpleegkundig specialist, zorgbedrijf Parnassia NH (crisiscentrum NH)

15.10 uur Statement Integrale zorg Dr. Evert Jan Mookhoek, specialist ouderengeneeskunde, specialisme leider somatiek PGA, zorgbedrijf Antes (divisie klinisch zuid)

15.30 uur Gezonde leefstijl “Makkelijker gezegd dan gedaan!” Hester van Urk, fysiotherapeute, Parnassia Groep NH; Claudia Bellekom, diëtist, de specialist in voeding en diëten, vakgroep Diëtetiek. Parnassia Groep

16.00 uur Stoppen met roken Prof. dr. Berno van Meijel is bijzonder hoogleraar GGZ-verpleegkunde, VU Medisch Centrum, Afdeling Psychiatrie; lector GGZ Verpleegkunde, Hogeschool Inholland; onderzoeker/adviseur Parnassia Groep Academie

16.30 uur Laboratorium onderzoek Dr. Evert Jan Mookhoek, specialist ouderengeneeskunde, specialisme leider somatiek PGA, zorgbedrijf Antes (divisie klinisch zuid)

16.45 uur Discussie en vragen

17.00 uur Afsluiting door de dagvoorzitter


zet in iCal | zet in Google agenda

Agenda