Achtergrond 2
home / over vvgn / uitgelicht / artsen: steeds meer mensen verslaafd aan slaap- en kalmeringsmiddelen

Artsen: steeds meer mensen verslaafd aan slaap- en kalmeringsmiddelen

Verslavingsartsen zien het aantal mensen dat verslaafd is geraakt aan slaap- en kalmeringsmiddelen flink groeien. Het gaat om de benzodiazepines, reguliere medicijnen die je ook in de apotheek kunt krijgen, maar ook om middelen die online worden aangeboden.

Het aantal mensen dat een benzodiazepine, ook wel ‘benzo’ genoemd, kreeg voorgeschreven steeg afgelopen jaar met 1,5 procent naar 1,37 miljoen mensen. In werkelijkheid ligt het aantal gebruikers hoger dan 1,37 miljoen. Het middel is eenvoudig via internet te bestellen.

Stijging aantal verslaafden

“Voorheen moest je als gebruiker weten waar de dealers zaten, maar nu is het relatief makkelijk om je middelen online te bestellen via het internet”, zegt Peter Vossenberg van de Vereniging voor Verslavingsgeneeskunde Nederland (VVGN). Hij ziet ook een stijging in het aantal mensen dat verslaafd is geraakt aan slaap- en kalmeringsmiddelen.

“Het gaat vooral om benzodiazepines. Dat zijn middelen die je kunnen helpen bij het slapen of het onderdrukken van angstgevoelens. Meestal worden deze medicijnen voorgeschreven door een arts, maar er is een grote markt ontstaan op internet.”

Lees verder >>> RTLnieuws.nl

Uitgelicht